Az Európai Parlament május 18.-i plenáris ülésén jóváhagyták az Igazságos Átmenet Alapot

Az Igazságos Átmenet Alap az európai zöld megállapodás egyetlen szociálpolitikai eszköze. A 17,5 milliárd euróval elindított alap célja, hogy az klímasemleges gazdaságba való átmenet társadalmi-gazdasági kockázatait kezelje. Vagyis az alap feladata a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentése által leginkább érintett régiók, ágazatok és munkavállalók támogatása. Ezekben a régiókban esetenként nagyon komoly szerkezetátalakítást kell megvalósítani, amelynek a végső célja a zöld gazdaságra való áttérés. 

A pénzt munkakeresési támogatásra, szakképzésre és átképzésre, valamint a munkaerőnek az energiaátalakítási erőfeszítésekbe való bevonására fogják fordítani. Mikrovállalkozásokat, üzleti inkubátorokat, egyetemeket és állami kutatóintézeteket is támogatnak, valamint az új energiatechnológiákba, az energiahatékonyságba és a fenntartható helyi mobilitásba történő beruházásokat. A nettó kibocsátás nullára csökkentése szinte egyet jelent a fosszilis tüzelőanyagok, különösen a szén fokozatos kivonásával. 

Az alap legnagyobb nyertese Lengyelország, amely után Németország lesz a második legnagyobb kedvezményezett. Németországba összesen mintegy 2,2 milliárd euró érkezik.

Forrás